Analyse vetzuren

Wat houdt een bloedtest analyse naar vetzuren in?

Een disbalans
In deze tijd eten we anders dan een eeuw geleden. Niet alleen staat tegenwoordig fastfood op het menu, maar zijn ook de ‘gezondere’ voedingsmiddelen niet meer van dezelfde kwaliteit. Vlees is steeds minder vaak afkomstig van dieren die lekker vrij rondgrazen in de natuur, en vissen, zoals zalm worden steeds vaker gekweekt in plaats van dat ze op natuurlijk wijze algen eten in de diepe zeeën. Dit heeft een enorme impact op de voedingswaarden in het voedsel en daarmee ook een enorme impact op de voedingswaarden in onze cellen, weefsels en ons lichaam.

Vetzuren
Een van die belangrijke bouwstoffen in onze voeding zijn vetten. Vet bestaat uit verzadigde en onverzadigde vetzuren, en vormen een belangrijk onderdeel van onder andere celmembranen en hormonen. Kortom, verschillende soorten vetzuren zijn nodig om ons lichaam optimaal te laten functioneren. Daarbij maken we onderscheid tussen essentiële en niet-essentiële vetzuren. Essentiële vetzuren zijn vetzuren die ons lichaam niet zelf kan aanmaken en waarvan het dus essentieel is dat we deze via onze voeding binnenkrijgen. Niet-essentiële vetzuren daarentegen kunnen in ons lichaam zelf worden aangemaakt. 

Binnen de essentiële vetzuren kan dan weer onderscheid gemaakt worden tussen omega-3 (alfa-linoleenzuur) en omega-6 (linolzuur) vetzuren. Omega-3 zit onder andere in vette vis, lijnzaadolie en walnootolie, terwijl omega-6 vooral in plantaardige vetten en margarines zit. Daarnaast is er ook nog omega-9 dat voornamelijk in olijfolie zit. Omega-3 is een helper van omega-6 en ondersteunt op die manier belangrijke lichaamsprocessen. Hierbij is de verhouding tussen omega-3 en omega-6 van belang. Bij een tekort aan omega-3 kan een overmaat aan omega-6 juist gezondheidsproblemen veroorzaken. De beste omega-6:3 balans is een verhouding van 3:1. Helaas blijkt uit onderzoek dat bij de meeste West-Europeanen deze verhouding bij lange na niet meer gehaald wordt, soms zien we wel een verhouding van 20:1 of hoger.

Zinzino’s BalanceTest
Met behulp van een speciale bloedtest die gedaan wordt middels een eenvoudige vingerprik, kan ik de vetzuren in het bloed analyseren. Tijdens deze analyse wordt het bloed gecontroleerd op het gehalte van 11 belangrijke vetzuren. Daarnaast zal de omega-6:3 balans bepaald worden. De uitslag van de test vormt een weerspiegeling van de vetten in uw voeding, en zal inzicht kunnen geven waar winst te behalen valt. 

Zinzino’s Balance Producten
Omdat onze voeding tegenwoordig niet altijd de juiste verhoudingen bevat, kan het nodig zijn om het lichaam een handje te helpen middels supplementen. De BalanceOil+ van Zinzino is daar een voorbeeld van. Deze olie bevat een hoog gehalte aan olijfpolyfenolen, omega-3 en vitamine D3, waardoor de omega-6:3 balans in het lichaam hersteld kan worden. Daarnaast helpt de olie uw cellen te beschermen tegen oxidatie. 120 dagen na het gebruik van een of meerdere producten kan een tweede test gedaan worden om te kijken of uw vetzuren profiel verbeterd is. 

Bent u benieuwd geworden naar uw vetzuren profiel, of wenst u meer uitleg hierover. Neem dan gerust contact met mij op. Vul het contactformulier in op de website, stuur een mail via info@stronghealthrosmalen.nl, of stuur een berichtje naar 06-46114345, en ik vertel je er geheel vrijblijvend meer over. Meer weten over Zinzino en haar producten, kijk dan hier.