Aubergine-Linzen Moussaka

Ingrediënten  
1 aubergine
1 ui
4 middelgrote tomaten (of een pot tomatensaus)
1 tl. tomatenpuree
1 kop gekookte bruine of groene linzen
¼ kopje water
1 el. vers gehakte peterselie
2 tl. oregano
2 teentjes knoflook (geplet en gehakt)
2 el. koolzaadolie
½ kop vloeibare groentebouillon

Voor de bechamelsaus
1 kopje ongezoete amandel
1 el. volkoren meel
Zout en peper naar smaak

Bereidingswijze  
1. Verwarm je oven voor op 180ºC.
2. Begin met de tomatensaus als je deze vers maakt. Snijdt de tomaten in vieren en blend ze met een scheutje water tot ze gepureerd zijn.
3. Snij de uiten in grove stukken en verdeel over twee stapels. Fruit de helft van de gehakte uien lichtjes aan.
4. Zodra de uien doorzichtig zijn, giet je de helft van de geblende tomaten erbij. Laat in ongeveer 5 minuten indikken tot de kleur helder rood/oranje wordt.
5. Giet de rest van de tomaten erbij, samen met een ¼ kopje water, een theelepel tomatenpuree en wat zout en peper.
6. Zet het vuur lager en laat nog 10 min. sudderen tot de saus gaar is.
7. Zet het geheel opzij.

8. Snijdt de aubergine in grove plakken en wrijf deze in met een kleine hoeveelheid (zee)zout. Bestrijk ze aan beide zijden met wat olie en leg ze onder de grill tot de plakjes mooie donkere grill-strepen erop hebben).

9. Meng het volkorenmeel met de amandelmelk en voeg naar smaak wat zout en peper toe.
10. Verwarm het mengsel op hoog vuur tot het kookt. Zet het vuur laag en roer regelmatig tot het mengsel wat is ingedikt. Als de saus te dun is, voeg dan een beetje meer volkorenmeel toe.

11. Verhit in een aparte pan een beetje groentebouillon en bak de rest van de uien en een teentje gemalen knoflook 2-3 minuten mee.
12. Voeg de linzen, verse peterselie, oregano toe en roer het goed door elkaar.
13. Voeg de tomatensaus toe en laat het geheel nog 3-4 minuten sudderen.

14. Schep het linzen- en tomatenmengsel in een middelgrote ovenschaal en leg het tweede teentje gemalen knoflook erover.
15. Voeg de gegrilde aubergine plakken toe.
16. Giet de bechamelsaus over de braadpan en bak in de oven gedurende ongeveer 8-10 minuten, of tot het mengsel borrelt en de bovenkant mooi bruin is.

Eet smakelijk!