Vegan frambozentaart

Tijdens mijn hardloop carrière had ik een loopmaatje, Brigitte Young, die ons regelmatig trakteerde op gezonde lekkernijen. Deze Raw Vegan Frambozentaart was een van onze favorieten! Ik ben haar dan ook onwijs dankbaar dat ik dit recept van haar mocht ontvangen en met haar goedkeuring mag delen op mijn website.

Ingrediënten
Springvorm van 23 cm doorsnede

Voor de bodem
190 gram Medjoul dadels
190 gram ongebrande noten (ik gebruik zelf vaak amandelen en walnoten)
Snufje zout
Merg van een vanille stokje

Voor de vulling
Vlees van 3 jonge (groene) kokosnoten + kokoswater
250 gram frambozen (indien bevroren, eerst ontdooien!)
85 gram ahornsiroop
30 gram gedroogde moerbeien (vermalen tot poeder)
56 gram kokosolie, gesmolten

Voor de topping
125 gram frambozen
80 gram ahornsiroop
2 eetlepels wit chiazaad

Bereidingswijze  
Bodem
1. Vermaal de noten in de keukenmachine of in een koffiemolen.
2. Vermaal de Medjoul dadels in de keukenmachine totdat deze een bal beginnen te vormen.
3. Verdeel vervolgens de dadel-bal in stukken en voeg het notenmeel, vanille en zout toe.
4. Pulse in de machine totdat een kruimelig deeg ontstaat.
5. Stort het noten-dadel-mengsel in een met bakpapier beklede springvorm en druk aan met de bolle kant van een lepel (of gebruik je handen).

Vulling
1. Hak de kokosnoten open, giet het water door een zeef en zet het apart.
2. Schep het vlees met een lepel uit de kokosnoten en doe in een krachtige blender.
3. Voeg een beetje kokoswater toe (ongeveer 120 ml), zodat het een smeuïge massa wordt.
4. Doe nu de frambozen en ahornsiroop erbij en mix tot een mooi glad geheel.
5. Voeg als laatste de moerbeien en gesmolten kokosolie toe, en meng tot een geheel. Het mengsel zal nu dik-vloeibaar zijn.
6. Giet over de bodem, schud even om de vulling gelijkmatig te verdelen en zet een uurtje  in de koelkast.

Topping
1. Doe alle ingrediënten in de blender of keukenmachine en mix tot een mooie gladde saus.
2. Schenk deze over de taart en laat nog even opstijven.